Pastís de pastanaga i plàtan

versió amb xocolata

versió amb xocolata

EL MEU MILLOR PASTÍS
.
La meva germana diu que una casa sense pastís no és una llar. Em vaig resistir a adoptar aquesta filosofia perquè sempre em venia al cap: llet, mantega, sucre i una batedora elèctrica (que no tinc). Llavors va ser una recepta popular a la meva família que em va il·luminar  PASTÍS DE PASTANAGA, que no portava mantega, ni llet, ni calia batedora elèctrica. Vaig anar provant una versió més sana, canviant el tipus de farina, de sucre, d’oli i canviant les quantitats. I després vaig arribar a una versió d’un PASTÍS DE PLÀTAN que complia els mateixos requisits. I aquest van ser els dos pastissos que feia a la meva llar, fins que un dia no tenia prou plàtans per a un pastís de plàtan ni prou pastanagues per a un pastís de pastanagues i vaig decidir barrejar els dos i fer un PATÍS DE PASTANAGA I PLÀTAN. El resultat va ser fantàstic. Guai. Ara tenia 3 receptes per triar!
.
A partir de la recepta bàsica, afegeixes els ingredients que vulguis: fruits secs, llavors, xocolata, espècies… mmm, un món de possibilitats davant teu. Pots fer servir el motlle que vulguis: rodó, de pa de motlle, magdalenes… sempre funciona.
.
En aquest cas, el tipus de farina (espelta), de sucre (integral bio) i fins i tot de llevat (bio, sense alumini) marquen molt el resultat: una massa delicada, amb un punt rústic, humida amb poc greix, i una olor que omple tota la casa, escrivint a l’aire “home sweet home” 🙂
.
INGREDIENTS

.

3 pastanagues mitjanes ratllades
2 plàtans madurs aixafats amb una forquilla
3 ous batuts
½ tassa d’oli d’oliva verge o girassol
½ tassa de sucre integral bio
2 tasses de farina d’espelta integral (o 1 blanca i 1 integral, o 2 de farina d’espelta blanca).
1 cullera sopera de llevat en pols bio (és com el llevat royal en versió bio, es compra en botigues d’ecològics)
1 pessic de sal marina
2 culleres sopera de llavors de rosella
Opcional: (les quantitats són aproximades, canvieu-les al vostre gust)
½ cullera petita de canyella en pols
½ cullera petita de gingebre en pols
½ cullera petita de nou-moscada
llavors de 5 beines de cardamomo
un grapadet de figues seques sense tijes, a trossos
2 culleres de nabius secs
3 culleres de llavors de girassol tostades
6 anous senceres, trocejades
INSTRUCCIONS
  1. Escalfar el forn. Preparar un motlle amb mantega i farina o bé amb paper de forn.
  2. Barrejar en un bol, amb un batidor d’ous, l’oli i el sucre.
  3. Afegir-hi els ous batuts, els plàtans i les pastanagues. Barrejar-ho tot.
  4. Afegir-hi la farina poc a poc, remenant la massa. En el moment d’afegir la farina, si n’estàs fent servir d’integral, recomano tamisar-la perquè el pastís tingui una textura més lleugera. És opcional. Per últim, el llevat i la sal.
  5. Afegir tots els altres ingredients que hagis triat. Posar la massa al motlle i per últim, fer una capa prima de llavors de rosella sobre la massa.
  6. Coure al forn, a temperatura mitja-alta, aproximadament 30 minuts. Fes el test de l’escuradents, si surt net, està fet. Esperar que es refredi 15min abans de tallar-lo perquè no es trenqui. Aquest pastís congela bé, especialment en format magdalenes, per a un esmorzar per emportar 😉
Anuncis

7 thoughts on “Pastís de pastanaga i plàtan

  1. Retroenllaç: Donant l’ abast a la cistella de verdures ecològiques | què soparem?

  2. Queda genial!! Ens va agradar molt i a més amb la farina d’espelta queda molt fi!! Un altre gran descobriment a casa nostra! Gràcies! I felicitats pel blog!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s