Pasta e Fagioli

patricia wellsSegons la Sra.Wells, aquesta sopa pot ser des d’un brou clar fins a un puré de mongetes espès, passant per una sopa cremosa amb “tropezones” de mongetes i pasta (tant ella com jo preferim aquesta última). També diu que es pot emprar gairabé tots els tipus de mongetes (pinta, blanca…) excepte fesols, ja que “l’autenticitat del plat es veuria ressentida” [jeje]. Jo he fet servir mongetes blanques de ronyó, ecològiques.
Aquesta sopa, la pots re-escalfar vàries vegades al llarg d’uns quants dies afegint-hi una miqueta d’aigua al moment d’escalfar-la.
Vosaltres que mai cuineu llegums a casa i us estareu preguntant si podeu fer servir mongetes de pot…: – No! Ho sento, però en aquest cas no només l’autenticitat del plat es veuria ressentida, però el teu paladar també.

.

Comentaris:

,

  • La recepta diu de deixar les mongetes en remull durant 1 hora. Ho vaig provar i no es feien mai (com estava poc a casa vaig trigar 2 dies en tenir-les completament fetes). Recomano les tradicionals 8 hores, el que he fet aquest últim cop. Jo cuino les llegums amb un trosset d’alga kombu i/o llavors de comí per a una digestió més lleugera.
  • Es pot fer servir l’olla exprès. El més important és vigilar que no es facin massa. Per això jo aturo la cocció després d’uns 30min (que està pitant) i calculo aproximadament quant de temps més es necessita. És difícil dir el temps exacte de cocció perquè depèn del tipus de mongetes, quant  temps fa que van ser collides i el temps de remull.
  • He fet servir fideus d’arròs. En aquest cas el plat serà sense-glúten.
  • I per últim, la recepta original porta panceta, que suposo que sigui una mena de bacó, i ha quedat fora de la meva versió del plat ;-)
.
Ingredients

.

500g de mongetes seques
3 culleres d’oli d’oliva verge
1 ceba mitjana, trossejada
1 pastanaga mitjana, trossejada
1 ram d’api gros, trossejat
4 grans d’all, picats
fulles de julivert fresc
fulles de llorer
3 l d’aigua
1 cub de brou vegetal bio
sal
90g de pasta petita seca, del tipus fideus, espaguetis trossejats o pistons (de blat o d’arròs)
pebre negre acabat de moldre
oli d’liva verge per servir (recomanació: oli ecològic d’olives arbequines)
.
Instruccions

.

  1. Deixar les mongetes en remull 6-8 hores. Descartar aquesta aigua.
  2. En una olla de 6 l (pot ser l’olla exprès), sofregir durant 5 min la ceba, la pastanaga, l’api, l’all i el llorer amb l’oli d’oliva. Afegir-hi les mongetes i 3-4 l d’aigua. Si fas servir l’olla exprès, afegir la sal, tapar l’olla i coure les mongetes a foc moderat aproximadament 30 min. Treure l’olla del foc, tastar uns granets de mongetes i calcular quanta estona més s’han de fer.
  3. En una olla normal, la cocció pot trigar entre 1h i 2h i és recomanable remanar les mongetes cada 30min i si cal afegir-hi aigua. Quan estiguin fetes, treure l’olla del foc.
  4. Amb una escumadora, passar a un plat una bona ració de mongetes i verdures i reservar. Treure les fulles de llorer. Triturar la resta de la sopa a l’olla per que quedi cremosa. Tirar les mongetes i verdures reservades un altre cop a l’olla. Portar-ho a ebullició a foc moderat, afegir-hi la pasta, remoure i coure fins que la pasta estigui feta, aproximadament 10min. Remoure de tant en tan per evitar que la pasta s’enganxi. Rectificar els condiments.
  5. Servir i portar oli d’oliva verge i el molinillo de pebre a la taula.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s