Crumble de maduixa

El crumble és un pastís amb fruita.  La versió clàssica consisteix d’una capa de fruita (poma, pera, maduixa, etc.) i una capa de farina amb mantega. Vaig descobrir aquest plat de les mans d’una cuinera canadenca que el feia amb farina i flocs de civada. La meva versió porta exclusivament flocs de civada per a un postre nutritiu i de fàcil digestió. Si aneu a algun lloc on es cultiven mangos, no us perdeu l’oportunitat: el crumble de mango és deliciós.

Si vols una versió vegana, crec que l’oli de coco seria un excel.lent substitut per la mantega però no ho he provat encara.
El final de la recepta trobaràs la versió exprès del crumble 😉

.

Ingredients :
500g de maduixes (més madures millor)
1 tassa de civada en flocs gruixuts
1/3 de tassa de sucre de canya integral (rapadura)
2 c.s. de mantega
1 pessic de sal marina
canyella en pols a gust (opcional)

.

Instruccions:
  1. Pre-escalfar el forn a foc mitjà.
  2. Preparar un refractari d’aproximadament 20cmX20cm amb mantega.
  3. Rentar molt bé les maduixes i deixar-les sobre un colador. Mentre s’escorren fem la barreja de civada.
  4. En un bol barrejar tots els altres ingredients amb una forquilla o amb les mans.
  5. Tallar les maduixes a trossos petits (però no massa petits).
  6. Fer una capa amb la fruita trossejada al refractari.
  7. A sobre fer una capa amb la barreja de civada. És més fàcil fer servir les mans per aquest pas. Pots apretar la civada si vols un pastís més compacte, per tallar a trossos. O fins i tot no apretar la civada en absolut i deixar petits forats sense civada per que la fruita quan estigui bullint faci boniques taques al crumble.
  8. Fornejar a foc mitjà 25-30 min o fins que la fruita tingui aspecte de cuita. Opcionalment es pot gratinar 3-4 min per a una textura més cruixent.
  9. Es pot servir sol o calent amb gelat de vainilla per a una ocasió especial.
  10. Serveix de 4-6 persones i es pot doblar les quantitats fàcilment si hi ha més comensals.

.

PLAN B: Fast Crumble!
Si no téns temps de fer el crumble amb antelació pots provar aquesta versió desconstruïda que combina bé amb l’esperit “fes-ho tu mateix”. Consisteix en portar tots els ingredients menys la fruita a una paella i torrar la civada a foc mitjà uns 5-7 minuts o fins que vegis que s’ha daurat i el sucre s’ha desfet. Transferir la preparació a un plat i esperar 5 minuts perquè es refredi i agafi consistència cruixent.
Per a servir: Portar a la taula un bol amb les maduixes rentades (tallades o no), el plat o un bol amb la civada torrada, bols individuals, i un parell de ganivets si tallarem les maduixes a la taula. Opcional: Un pot de iogurt de cabra a la taula.

Deixa un comentari