Donant l’ abast a la cistella de verdures ecològiques

fotos comidas 023

“Els aliments de temporada són més saborosos, nutritius i barats, diuen els experts”. Segur que això us sona. Però quina familiaritat teniu amb cols de Brussel·les?   Si en teniu alguna és possible que sigui una trista imatge d’unes cols en miniatura bullides, fredes i sense gust que no us passaria pel cap posar al vostre plat (menys encara a la vostra boca).

.

Les cistelles de temporada de les cooperatives ecològiques a més dels avantatges que tenen – millor per la nostra salut, la salut del planeta i per la justícia social – suposen un repte a la cuina. Especialment a l’hivern, quan la varietat és limitada (què faig amb aquest munts de fulles?). A l’hora, tenim l’oportunitat de gaudir o bé conèixer ingredients típics d’aquesta temporada. Per a més informació sobre les cooperatives de consum us recomano aquest article.

.

Ara toquen moltes fulles verdes! Petites, grosses, primes, gruixudes. Porros, calçots, diversos tipus de cols, espinacs, coliflors de molts colors, bledes, carxofes, escarola, enciam… Jo tinc aquest calendari a la pared de la cuina i per casualitat he trobat una versió en pdf aqui

.

Aquest matí m’aixeco amb disposició de “donar l’abast” al regal de tenir un frigorífic ple a vessar de verdures de temporada i ecològiques i no vull que res es faci malbé. Un calaix ple de pastanagues, un altre ple de carxofes, 1 quilo d’espinacs, una capsa plena de cols de Brussel·les  un manat de calçots, un tofu fumat que s’apropa a la data de caducitat.

.

Començo fent un pastís de pastanaga i plàtan que serà el meu esmorzar. La recepta bàsica és la de sempre però avui li he afegit figues (+ canyella en pols, gingebre en pols, llavors de cardamom,  nou-moscada, llavors de gira-sol torrades, nabius, anous). Feia molt que tenia desig d’aquest pastís i aquesta ha estat una de les millors versions fins ara! (Un dels millors pastissos que he provat mai, de debò!)

fotos comidas- taller esmorzar feb13 027

::

Jo mai havia comprat calçots. Sempre ha estat una cosa que menjo a las calçotades i a casa no tinc barbacoa. Tallo una mica les fulles verdes, els netejo, els embolico en paper de plata (tots junts fent una capa), poso el farcell dins d’una safata, i la safata al forn durant 30 min. El resultat ha estat decebedor, la veritat. Si teniu receptes amb calçots, compartiu, si us plau.

::

Començo a buscar receptes de col de Brussel·les i en trobo una de Yottam Otolenghi: Tofu caramel·litzat amb col de Brussel·les. Perfecte! Primer pas: posar el tofu per marinar en la meva versió de la salsa.

::

He decidit fer les carxofes al forn. Després d’omplir 2/3 parts de la safata he pensat que en lloc de fer les cols de Brussel·les en una paella (com deia la recepta) les faria al forn amb les carxofes i així estalviaria gas.

fotos comidas- taller esmorzar feb13 021

Penso que un arrós acompanyaria bé el tofu i les verdures. Bullo 1 tassa d’arròs vermell. El que sobri ho congelaré per la setmana. (Per servir amb la carbassa que també és a la cistella però encara aguantarà molts dies)

::

La bossa plena d’espinacs, un cop cuinats es redueixen moltíssim. Però les fulles es faran malbé aviat si no les cuino, i aquesta setmana no tindré gaire temps de cuinar. Penso que la millor opció és blanquejar els espinacs i així tinc marge per decidir que fer-ne després (quiche, pastís, o sofregit amb mongetes ganxet que he comprat aquest cap de setmana)

quiche d'espinacs

Les fotos no són les millors perquè les he fet jo.  Us prometo la recepta de quiche en la propera entrada.

.

I si no sabeu què fer amb els productes de les vostres cistelles, envia’ns un comentari demanant idees 😉

.

Menú cistella ecològica:  Cols de brussel.les i carxofes al fornTofu marinat + Arròs vermell + Pastís de pastanaga amb plàtan

Truc: Com congelar espinacs

.

Anuncis

7 thoughts on “Donant l’ abast a la cistella de verdures ecològiques

  1. Hola, Ellen,
    Felicitats per aquest bloc de receptes amb pinzellades narratives tan interessants. Com que demanes receptes de calçots jo els faig directament al forn, com l’escalibada, sense embolicar ni res, no és el mateix que si els fas directament a les brasses però també quedem boníssims! I després una bona salsa romesco!!
    Una abraçada
    Isabel

    • Hola Isabel! Moltes gràcies per la recepta, la provaré. He vist que has canviat el “look” del teu blog, oi? Està molt maco. Vaig parlar de tu als de la revista EtsElQueMenges en l’entrevista que ens van fer la setmana passada 😉 Una abraçada!

      • Ja, ja, ja, sí he canviat el look del meu bloc, l’he fet més seriós… No he vist l’entrevista d”‘EtsElQueMenges” ja posaràs l’enllaç al teu bloc, oi? Ah! I gràcies per parlar de mi…

  2. Pel que jo sé els calçots es poden fer servir com una ceba o un porro… Potser quedarien bé a dins d’aquesta quiche? :^)
    Per fer-los a casa a l’estil calçotada, també pots provar a fer-los al foc, a la planxa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s